keskiviikko 3. marraskuuta 2010

Nimien normalisointia - ei kai?


Koulutukseen oli kokoontunut väkeä ympäri Suomea.

Männä viikonloppuna Suomen Sukututkimusseura järjesti Tampereen vanhassa kirjastossa ”Sukukirja-Wiikonlopun”. Se tarkoitti että Sukututkimusseuran toiminnanjohtaja P.T. Kuusiluoma ja hallituksen jäsen Teppo Ylitalo valistivat reilua pariakymmentä sukututkijaa sukukirjan tekemisen saloihin.

Anti oli ihan laatuisaa molemmilta herroilta. Mitään ylivoimaisen mullistavaa allekirjoittaneelle ei tullut esiin, mutta moni asia sai vahvistusta tietävältä tasolta annettuna. Voipa vain todeta, että ei ainakaan tiedon puutteeseen teon alla oleva kirjamme kokoaminen nyt kompastu!

Viikonlopun aikana käytiin läpi kirjan tekemisprosessi ja etenkin toiminnanjohtaja käsitteli laillisuuspuolia niin henkilörekisteriasioiden kuin tekijänoikeus-lainsäädännön näkökannalta.

Myös sukutaulujen tekemisestä keskusteltiin. Siinä yhteydessä käytiin keskustelua nimien kirjaamismuodosta. Pitääkö nimet suomentaa eli Pehristä tehdä Pekka ja Gertrudista Kerttu. Se asia on edelleen levällään kuin se kuuluisa ”nuottatytön tekele kalliolla”. Yhden suosituksen kannalla tuntui toiminnanjohtaja kuitenkin olevan eli nimien kirjoitusasun normalisointi. Se tarkoittaa, että Henrik kirjoitettaisiin aina samoin, olipa rippikirjaan laitettu se sitten muotoon Henrick tai Henric.

Tästä sain sitten idean, jolle meillä tuntuisi olevan käyttöä. Lopetetaan tämä Piirais/Piirois/Piiros-viisastelu ja normalisoidaan kaikki nimet alkuperäiseen Piirainen-muotoon.

Saattaisi siinä monen ukon ja miksei muorinkin aamukahve holahtaa väärään kurkkuun. Siispä kirjoitettakoon nimet siten kuin ne alkuperäisesti on laitettu. Tässä sukunimiasiassa joudun vielä selvittelemään päätäni, sillä etenkin Nurmeksessa sama ihminen on esiintynyt kolmellakin eri nimiversiolla.

Tunnetuin näistä lienee, ja hyvänä esimerkkinä onkin, nk. Ukko-Tuomas. Hän syntyi Piiraisena ja kuoli Piirosena. Välillä nimi ehti vääntelehtiä heti monessa eri muodossa. Nimiversioita pitänee ryhtyä käyttämään, jotta ihminen eri aikakausina olisi mahdollista kirjoista sitten tunnistaa.

Tähän teemaan palaan myöhemmin, mutta kantaa voipi jo nytkin ottaa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti