tiistai 18. elokuuta 2009

Nimestä Piira





Toimiessani sukuseuramme puheenjohtajana, nyttemmin vara - sellaisena, minulta on usein kysytty mistä kantaisämme nimi Piira on lähtöisin. Varsin usein minullekin on tarjottu vaihtoehdoksi linnun kivipiiraa. Onpa selitykselle jopa kehitetty pieni jutunpoikanenkin. Nimittäin sellainen, että joskus aikoinaan mies myyskenteli markkinoilla metsälintuja, joista oli kivipiirat otettu parempaan talteen. Kivipiira eli linnun lihasmaha on puhdistettuna täyttä syötävää. Itsekin olen sellaista syönyt. Metsolla se on melkoinen, lähes lapsen nyrkin kokoinen lihasmöykky. Tuosta tapauksesta olisi siis Piira-nimi juontanut juurensa. Piira liittyy myös merenkulkuun tarkoittaen yhtä ja samaa kuin piiru.

Jostain aivojeni sopukoista tässä taannoin putkahti kuitenkin muistikuva poikasena olosta talon rakennustyömaalla. Muistikuvassa setäni komensi minua ”ottamaan tuosta piiran päästä kiinni”. Silloin hän tarkoitti piiralla jotain lankkua tai parrua.
Mielikuva on vaivannut minua siinä mitoin, että soitin kielitoimistoon ja sain ohjauksen murresanojen arkistonhoitajalle. Hän tiesi välittömästi, että erityisesti Kainuussa, Pohjois-Pohjanmaalla ja Perä-Pohjolassa sanalla piira on merkitykset salko, seiväs, pystytuki, hirsi.

Tällä merkityksellä voisi olla paljon vankemmat lähtimet nimen alkuperään. Iin Tyräjärvellä, nykyisen Taivalkosken alueella, Eskilin synnyinseudulla, tiedetään olleen Piirojen suola-aitta ja oletetaan Piirojen olleen tekemisissä suolakaupan, ehkä Vienanmeren suolankeitonkin kanssa. Siihen kuvioon merkkiseiväs sopisi hyvinkin.
Merkitys jää lukijoiden pohdittavaksi. Onpahan löydetty kuitenkin uusi selitys sanalla piira. Liekö aikoinaan minulla ollut suvun vaakunaa suunnitellessani alitajuista tai suurempaa johdatusta, koska suvun vaakunan heraldinen selitys on: ”Vastalohkoisessa sinipunaisessa kilvessä kultainen vastapalkki.”

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti