lauantai 19. syyskuuta 2009

Lisää paljastuksia Kiekinniemestä – maailman vanhin Mäkkäri paikallistettu

Kuten tunnettua, Eskil Piira poikineen olivat suolakauppiaita, aikansa kansainvälisen kaupan huippuosaajia. Puuta vietiin ja suolakuormia tuotiin. Nyttemmin on sitten paljastunut myös se, missä maailman ensimmäinen ”Mäkkäri” McDonalds –hampurilaisravintola on sijainnut.

Kiekinniemellä on sijainnut aikoinaan (rakennettu vuonna 1766) rakennus, joka on kätkenyt sisäänsä mitä ilmeisimmin tuon nykyisin maailman tunnetuimmaksi tuotemerkiksi mainostetun hampurilaisketjun ensimmäisen toimipisteen. Kuva kertokoon puolestaan. Aikojen saatossa tietenkin mainosnikkarit ovat hieman siloitelleet nykyistä merkkiä, mutta tunnistettava tuo vanhakin vielä kuitenkin on. Uskomaton juttu, eikö vain?

Kuvan hirsi on siis rakennuksesta, jonka rakennusvuosi sen kylkeen on veistetty. Hirsi on ainakin toisessa, jos ei jo kolmannessa rakennuksessa ja täyttää hirren tehtävät täydellisesti. Ei tosin enää Kiekinniemessä, mutta Kuhmossa kumminkin. Kuvasta kiitos kuuluu Mikko Kilpeläiselle.

Tästä päästäänkin toiseen (ja taitaa ollakin nk. varsinaiseen) asiaan. Eli kyllä puu rakennusaineena kestää, jos rakennus on hyvän katon alla ja että kierrätystä sitä on osattu aikaisemminkin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti